WISSELENDE TENTOONSTELLINGEN

TON PAAUW | BEELDEN EN OBJECTEN 

Daar waar natuur en mens samenkomen, op de scheidslijn van de elementen, daar waar de zee alles aanspoelt en de natuur weer teruggeeft, daar is waar kunstenaar Ton Paauw zijn inspiratie vindt. Zwerfstenen, drijfhout, maar ook scherven, keien en andere vondsten. Hij laat zich verrassen door wat hij tegenkomt en wat hij vindt inspireert hem tot het maken van beelden en objecten.

De expositie ‘Kunst van het vinden’ omvat verschillende series waarin de veelzijdigheid van het werk te zien is. Zo is er de serie ‘oergereedschap’, de objecten in deze serie kenmerken zich door hun oervorm, eenvoud en puurheid. In de serie ‘mensvormen’ hebben houten mensfiguren ieder een eigen karakter. De serie ‘orde in wanorde’ toont rangschikkingen en stapelingen van stenen en scherven. De serie ‘buitenbeentjes’ vormt een eigen categorie van losse objecten waarin Ton Paauw zich van zijn originele en ludieke kant laat zien.

Het werk is het resultaat van het bijeenbrengen van verzamelingen, die begonnen is met kijken. Ton Paauw: ‘Kijken is voor mij heel belangrijk, daar begint het vinden. Alles wat uitzonderlijk is raap ik op. Het proces van kijken, vinden en verzamelen roept bij mij een aards gevoel, een oergevoel op, dat vind ik inspirerend. De objecten die ik maak dragen dit oerprincipe in zich. Hierin komt alles bij elkaar in een nieuwe vorm met een eigen betekenis.’

Iedere laatste vrijdag van de maanden januari, februari en maart leidt kunstenaar Ton Paauw u langs zijn werk ‘Kunst van het Vinden’. Aan de hand van videofilmpjes laat hij zien hoe hij op locatie werkt in Zuid-Frankrijk. De rondleiding is van 14:00 uur tot 15.30. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen aan tonpaauw@kpnmail.nl

Deze expositie is te bezichtigen tot 31 maart 2019

KVV IMG_2484
Ruiken aan de kunstobject De Voskopie

CLAUDIA DE VOS | RAW MATERIALS

In de expositie Raw materials laat Claudia De Vos u kennismaken met haar kunstwerken en installaties waarbij zij gebruik maakt van uiteenlopende materialen zoals keramiek, tekeningen, fotografie, stoffen en gevonden voorwerpen. De kunstwerken hebben geur als  verbindend element en wel in het bijzonder natuurlijke geuren (raw materials). Met haar kunst onderzoekt Claudia De Vos de psychologische effecten van geuren. Geur in historische of culturele context, als individuele of universele geurbeleving. Helend, verbeeldend, verhalend, verbindend en prikkelend van aard zetten zij aan tot herinneren, denken en praten. De expositie ‘Raw materials’ geeft stroming in vastgelopen conversaties, denktrands en brengt verborgen herinneringen aan het licht.

De expositie is interactief: u kunt aan de kunstwerken ruiken. Op een speciale ‘out of the box’ kunt u uw eigen verhaal kwijt: wat zijn úw herinneringen bij de geroken geuren?

Deze tentoonstelling is ook geschikt voor mensen met een visuele handicap. Elk object heeft een audiofile met beschrijvingen van het object. Er zijn ook enkele tastkisten aanwezig.

Deze expositie is te bezichtigen van  tot 24 maart 2019

 

OBJECTIEF NEDERLAND, HET VERANDERENDE LANDSCHAP 1974-2017

Met behulp van Google Maps, de beelden uit 1974 en een klassiek kompas registreerde Cleo Wächter in 2017 hoeveel het Nederlandse landschap in die 43 jaar veranderd was. Dat viel mee, op het eerste gezicht. Nog altijd staan er windmolens aan de horizon en zijn er boerderijtjes die van dichtbij vervallen blijken. Maar het zijn wel andere windmolens, in 2017, en ook zijn er hier en daar verse vinex-wijken verrezen.

Op elke plaats is er wel iets veranderd, en het is aan de kijker om uit te vinden wat.

Lees hier meer.

Deze expositie is te bezichtigen tot 31 maart 2019

11.Zuidlaren

DOORLOPENDE TENTOONSTELLINGEN

W KG Xylotheek 3 1600x600

Xylotheek van Schlümbach

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

TENTOONSTELLINGEN IN VOORBEREIDING

Familietentoonstelling FABELTJES EN DE NATUUR

Vanaf 23 maart 2019:

Kasteel Groeneveld werkt het eerst kwartaal van 2019 hard aan een familietentoonstelling waarin de dieren uit het bos van de Fabeltjeskrant tot leven komen.

Een tipje van de sluier:  Er komen veel interactieve spellen op de speelzolder zoals een vangspel in het enge bos en een klushoek in de werkplaats van Ed en Bever.

De karakters van de dieren maken de Fabeltjeskrant uniek. Deze zijn door psychologen ontleed en worden in de tentoonstelling toegelicht. Kortom een echte familietentoonstelling, waar u zich op kunt verheugen. Hou de website in de gaten.

Let op: actie voor klanten van PLUS Bilthoven - Op vertoon van handpop en kassabon twee kaartjes voor de prijs van een.

fabeltjeskant
P1060085

Simone Huy - schilderijen

Het landschap waarnemen is het uitgangspunt voor Simone Huy. Daarna volgt een zoektocht op papier en doek, om uiteindelijk het ware geraamte van een landschappelijk beeld boven te laten drijven.

Huy gebruikt naar gelang het onderwerp erom vraagt, olieverf en doek, maar ook houtskool, inkt, potlood of aquarelverf.

vanaf 7 april 2019

Roser Sales Noguera - tekeningen

Gevonden voorwerpen zoals stenen, algen, lava en veren zijn het uitgangspunt voor een serie tekeningen, tijdens een verblijf in IJsland.

vanaf 28 april 2019

STONE III, Iceland treks, series,2018 detail,drawing, roser sales
Sandra Kruisbrink

Sandra Kruisbrink - Stil licht - tekeningen

Met ragfijne lijntjes potlood, penseel en mes brengt ze letterlijk, gelaagdheid aan in het werk. Kruisbrink creëert daarmee een abstractie die de kijker ruimte geeft om zijn verbeelding aan te spreken.

vanaf 28 april 2019

Kasteel Groeneveld

Groeneveld 2
3744 ML Baarn
035-5420446
groeneveld@staatsbosbeheer.nl
www.kasteelgroeneveld.nl

  • Zalenverhuur zakelijke en particuliere groepen
  • Arrangementen en evenementen
  • Scholenprogramma’s
  • zie Reserveren voor meer info

reserverengroeneveld@staatsbosbeheer.nl
035-5480994 (ma t/m vr van 9.30 tot 16 uur)

KG_Logo_WIT
SBBbeeldmerk-PMS363-50x50

Meld u aan voor de nieuwsbrief

X