TENTOONSTELLING

image00010

Het werk van Anton Heyboer is internationaal bekend. Zijn schilderijen hangen in musea over de hele wereld. De markante kunstenaar overleed in 2005 op 81-jarige leeftijd. De Zeister tweelingzussen Trees en Willy van Kleef zijn geïnspireerd door deze kunstenaar en verzamelden zijn werk. Zij zijn inmiddels in het bezit van de grootste particuliere collectie. Een greep hieruit is vanaf 9 januari t/m 26 maart 2023 in Kasteel Groeneveld te zien: van zijn vroege etsen tot het moderne latere werk.

De zussen geven op verschillende zondagen een rondleiding langs de kunstwerken. Voor dit arrangement , dat bestaat uit ontvangst met koffie, rondleiding/uitleg en een afsluitende drankje, is het noodzakelijk om kaarten te reserveren. Kijk hiervoor op de website.

zondag, 19 feb 2023
Van: 11:30 uur tot 13:00 uur en van 14:30 uur tot 16:00 uur
Prijs: € 15.00
Leeftijd: vanaf 16 jaar
9 januari t/m 1 april 2023

door de bomen het bos zien marja dijkstra

De kunstenaars Mineke Gravers en Marja Dijkstra hebben beide iets met bomen. Bomen staan voor groei en kracht.

Mineke komt op haar wandelingen bomen tegen, die haar wat vertellen. Wat haar raakt, zet ze om in kleur en verf.

Marja streeft ernaar bomen een andere identiteit te geven, een

metamorfose in het landschap, waardoor het subtiele spel van licht en donker je meeneemt in en andere wereld.

Herma de Jong, geïnspireerd door beide kunstenaars en door haar liefde voor de natuur, heeft lichtinstallaties ontworpen voor deze tentoonstelling.

9 januari t/m 26 maart 2023

CCC

Poortvliet experience 400x400

In het kabouterhuis op de zolder (4 t/m 8 jaar en volwassen begeleider) krimp je tot een echte kabouter en met opdrachten verdien je ingrediënten waarmee je weer groeit; je kookt een potje, komt alles te weten over poep en je krijgt een spoedcursus ziekenverzorging.

Kortom; je verzamelt veel kennis over dieren, kruiden en de natuur.

Deze interactieve expositie is genomineerd voor de prestigieuze Museums & Heritage Awards 2022

 

 

MH-Awards-2022-SHORTLISTEE
W KG Xylotheek 3 1600x600

Een xylotheek is een houtverzameling, maar dat klinkt wat lomp. Specifiek worden er kistjes mee bedoeld die de vorm van een boek hebben. Elk boek is gewijd aan een boomsoort. De rug is meestal beplakt met bast en voorzien van een etiket. Doe je zo’n ‘boekkistje’ open, dan tref je er een vergaarsel aan dat een beeld geeft van de boom buiten: er zijn twijgjes, stukjes van de wortel, vruchten, een zaailing, bloemen en soms een stopflesje met stuifmeel. In de Baarnse boeken zijn ook per boom stukjes houtskool, as, kernhout en rechte en schuine doorsnedes van een tak opgenomen. Het is wel duidelijk: het aanleggen van een xylotheek was een ernstige aangelegenheid.
De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

begane grond

permanent

CCC

Scherm­afbeelding 2023-02-07 om 12.06.29

Een weekeinde lang prachtige bloemarrangementen die de studenten van de meesterbinderopleiding (ARDFA) hebben gemaakt voor hun examen. Er zijn ruim 30 bijzondere arrangementen te zien; waaronder boeketten, bruidsboeketten en plantenarrangementen. Daarnaast maakt iedere student een meesterstuk / vrij werkstuk. Deze meesterwerkstukken hebben als thema 'Duurzame toekomst'.

18 en 19 maart 2023

CCC

Kasteel Groeneveld

Groeneveld 2
3744 ML Baarn
035-5420446
groeneveld@staatsbosbeheer.nl
www.kasteelgroeneveld.nl

  • Zalenverhuur zakelijke en particuliere groepen
  • Arrangementen en evenementen
  • Scholenprogramma’s
  • zie Reserveren voor meer info

reserverengroeneveld@staatsbosbeheer.nl
035-5480994 (di t/m vr van 9.30 tot 16 uur)

KG_Logo_WIT
SBBbeeldmerk-PMS363-50x50

Meld u aan voor de nieuwsbrief