WISSELENDE TENTOONSTELLINGEN

ZO ALLES - Sim Visser

De titel voor deze tentoonstelling ontleende Sim Visser aan de slotregel van het gedicht Psalm van Herman de Coninck*. "Wat mij zo aanspreekt in dat gedicht is de lichte toon, de vreugde en verwondering over kleine, schijnbaar onbelangrijke dingen, die desondanks het leven zoveel betekenis geven. Dat zijn ook de dingen die voor mij een belangrijke reden zijn om te schilderen, zoals een landschap, een stilleven, een interieur of een model. Daarbij is schilderen voor mij meer dan het verbeelden van de wereld om mij heen. Wat en hoe ik schilder wordt ook beïnvloed door andere zintuigelijke ervaringen zoals de koelte van schaduw, de geur van hooi, de muziek op de radio, de smaak van koffie in het atelier."

Deze tentoonstelling heeft Sim Visser indachtig het gedicht van Herman de Coninck vormgegeven als een intiem kabinet waarin de verschillende onderwerpen een dialoog met elkaar aangaan.

Sim Visser exposeert in binnen- en buitenland. Hij schreef boeken over kunst en over landschap. Dit is de derde keer dat hij in Kasteel Groeneveld exposeert. Eerder was dat in 1989 en in 2006.

Deze tentoonstelling is opengesteld van 7 oktober - 24 december 2018
*Meer informatie over het gedicht Psalm. Klik hier.

Sim Visser
Robin

Robin d'Arcy Shillcock

Zijn wandelingen met het schetsboek onder de arm verschaffen hem een rijkdom aan ontmoetingen die in herinnering nog lang nagloeien. Hij schildert opdat hij niet vergeet, om het verglijden van de tijd te vertragen en om te kunnen zeggen. “Kijk, dit was een moment dat ik niet wilde laten schieten.”

Elk schilderij is een hommage aan markante individuen (zowel mens als dier) die hij ergens onderweg ontmoette. Hij noemt zich een onverbeterlijke realist, met ongetwijfeld een romantische inslag: hij gelooft dat goede figuratie ‘s mensen harten te beroeren vermag.

Robin d'Arcy Shillcock is internationaal werkzaam als kunstenaar, organisator van kunstprojecten en als schrijver van boeken over kunst en reizen.

Zijn werk is opgenomen in museale, particuliere en bedrijfscollecties in acht landen. Zijn boeken verschenen in vier talen

DOORLOPENDE TENTOONSTELLINGEN

FIEP FIEP HOERA! - De natuur van Fiep Westendorp

100 jaar Fiep Westendorp. Dat viert Kasteel Groeneveld met een tentoonstelling voor jong en oud. Juist het werk waar Fiep Westendorp de natuur laat spreken, heeft een plek in deze expositie.
Met natuurlijk avonturen en spellen op zolder: vis met de vissertjes, ga afvalscheiden met Floddertje en kampeer met Pim en Pom. Maar ook: originelen en giclées van bekend en minder bekend werk, geïllustreerd met voorwerpen waar Fiep Westendorp zich door liet inspireren.
In de tuin zijn de bosdieren van Fiep Westendorp verstopt. Met een vragenlijst vind je heel veel dieren en kom je er ook nog veel over te weten.
Deze tentoonstelling wordt regelmatig vernieuwd met 'onbekend' werk.

Deze expositie is te bezichtigen tot 24 december 2018

KG BK Fiep 1600x600
W KG Xylotheek 3 1600x600

Xylotheek van Schlümbach

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

Kasteel Groeneveld

Groeneveld 2
3744 ML Baarn
035-5420446
groeneveld@staatsbosbeheer.nl
www.kasteelgroeneveld.nl

  • Zalenverhuur zakelijke en particuliere groepen
  • Arrangementen en evenementen
  • Scholenprogramma’s
  • zie Reserveren voor meer info

reserverengroeneveld@staatsbosbeheer.nl
035-5480994 (ma t/m vr van 9.30 tot 16 uur)

KG_Logo_WIT
SBBbeeldmerk-PMS363-50x50

Meld u aan voor de nieuwsbrief

X