Skip to content

WISSELENDE TENTOONSTELLINGEN

fabeltjeskant

Familietentoonstelling FABELTJES EN DE NATUUR

In deze familietentoonstelling komt de Fabeltjeskrant tot leven voor jong en oud. Met uitgebreide aandacht voor maatschappelijke onderwerpen, maar ook de ontstaansgeschiedenis en de unieke karakters van de fabeldieren. Op de speelzolder veel interactieve spellen als een vangspel in het dierenbos, insectenjacht in de mollengang, levend ganzenbord, poppenkast en nog veel meer.

Te zien t/m 30 augustus 2020

 

W KG Xylotheek 3 1600x600

Xylotheek van Schlümbach

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

DOORLOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Nederlandse Kring van Tekenaars

In oktober, november en december exposeert de Nederlandse Kring van Tekenaars in Kasteel Groeneveld.
Deze kunstenaarskring, opgericht in 1949 en springlevend als zij is, toont een breed spectrum van de tekenkunst met een grote diversiteit aan technieken.

5 oktober - 22 december

Jan Vosman
__van-der-horst_hvdhorst50@outlook.com_1534753612

 

Professors op Pad

Aan het televisieprogramma Professors op Pad van Omroep MAX , waarin prof. mr. Pieter van Vollenhoven samen met zijn goede vriend én vegetatiedeskundige prof. Joop Schaminée de natuur in Nederland ontdekt, is een natuurfoto-wedstrijd gekoppeld. De prachtige foto’s van alle prijswinnaars van het eerste seizoen Professors op Pad worden tentoongesteld in Kasteel Groeneveld in Baarn. Ook enkele foto's van de heer Van Vollenhoven die hij maakte ten tijde van de opnames, zijn in deze expositie te zien.
Klik hier voor een overzicht van de opening.

Deze expositie is in het Auditorium en niet altijd toegankelijk. Komt u speciaal voor deze tentoonstelling, bel dan van te voren even naar Kasteel Groeneveld.

22 oktober - 22 december

TENTOONSTELLING IN VOORBEREIDING

Aardse vensters - over de ervaring van het Europese landschap door de eeuwen heen | FOTO's Loek van Vliet

Kunstenaar-fotograaf Loek van Vliet (1988) kijkt in het bijzondere fotoproject Aardse vensters - over de ervaring van het Europese landschap door de eeuwen heen  door verschillende cultuur-historische brillen naar het landschap. Namelijk: de Middeleeuwen, de Renaissance, de Industriële Revolutie en de Twintigste eeuw. In de tentoonstelling, met in totaal zo’n 45 werken, wandel je door de vier verschillende tijdsgewrichten.

Deze manier van kijken veronderstelt een door het denken gefilterde ervaring van de ruimte. De foto’s nodigen uit de wereld te beschouwen op meerdere manieren, vanuit verschillende oriëntaties, elke keer met een anders gekleurde blik.

12 januari - 29 maart 2020, Eemnesservleugel en Atelier

Industriele Revolutie, Kolenmijn, Whitehaven
2016 septemberlicht (4)

Karin Boers | Schilderijen

In het werk van Karin Boers is het 'landschap' of 'natuur' het belangrijkste onderwerp. Het landschap staat in een lange schilderkunstige traditie waar zij nadrukkelijk bij aan wil sluiten

De invloed van het licht op het landschap, de verandering door de seizoenen en het voorbij gaan van de tijd spelen een grote  rol. Het landschap  daagt haar uit  om steeds  weer te  zoeken naar de vorm, de kleuren, de compositie, de stemming, het licht.

De werken ontstaan vaak ter plekke 'en plein air',  in het atelier worden grotere werken gemaakt.

Haar eigen omgeving langs de Lek, maar ook de Waddeneilanden vormen een steeds terugkerend onderwerp.

12 januari - 29 maart 2020

Kasteel Groeneveld

Groeneveld 2
3744 ML Baarn
035-5420446
groeneveld@staatsbosbeheer.nl
www.kasteelgroeneveld.nl

  • Zalenverhuur zakelijke en particuliere groepen
  • Arrangementen en evenementen
  • Scholenprogramma’s
  • zie Reserveren voor meer info

reserverengroeneveld@staatsbosbeheer.nl
035-5480994 (ma t/m vr van 9.30 tot 16 uur)

KG_Logo_WIT
SBBbeeldmerk-PMS363-50x50

Meld u aan voor de nieuwsbrief

X