WISSELENDE TENTOONSTELLINGEN

ZO ALLES - Sim Visser

De titel voor deze tentoonstelling ontleende Sim Visser aan de slotregel van het gedicht Psalm van Herman de Coninck*. "Wat mij zo aanspreekt in dat gedicht is de lichte toon, de vreugde en verwondering over kleine, schijnbaar onbelangrijke dingen, die desondanks het leven zoveel betekenis geven. Dat zijn ook de dingen die voor mij een belangrijke reden zijn om te schilderen, zoals een landschap, een stilleven, een interieur of een model. Daarbij is schilderen voor mij meer dan het verbeelden van de wereld om mij heen. Wat en hoe ik schilder wordt ook beïnvloed door andere zintuigelijke ervaringen zoals de koelte van schaduw, de geur van hooi, de muziek op de radio, de smaak van koffie in het atelier."

Deze tentoonstelling heeft Sim Visser indachtig het gedicht van Herman de Coninck vormgegeven als een intiem kabinet waarin de verschillende onderwerpen een dialoog met elkaar aangaan.

Sim Visser exposeert in binnen- en buitenland. Hij schreef boeken over kunst en over landschap. Dit is de derde keer dat hij in Kasteel Groeneveld exposeert. Eerder was dat in 1989 en in 2006.

Deze tentoonstelling is opengesteld van 7 oktober - 24 december 2018
*Meer informatie over het gedicht Psalm. Klik hier.

Sim Visser
Robin

Robin d'Arcy Shillcock

Zijn wandelingen met het schetsboek onder de arm verschaffen hem een rijkdom aan ontmoetingen die in herinnering nog lang nagloeien. Hij schildert opdat hij niet vergeet, om het verglijden van de tijd te vertragen en om te kunnen zeggen. “Kijk, dit was een moment dat ik niet wilde laten schieten.”

Elk schilderij is een hommage aan markante individuen (zowel mens als dier) die hij ergens onderweg ontmoette. Hij noemt zich een onverbeterlijke realist, met ongetwijfeld een romantische inslag: hij gelooft dat goede figuratie ‘s mensen harten te beroeren vermag.

Robin d'Arcy Shillcock is internationaal werkzaam als kunstenaar, organisator van kunstprojecten en als schrijver van boeken over kunst en reizen.

Zijn werk is opgenomen in museale, particuliere en bedrijfscollecties in acht landen. Zijn boeken verschenen in vier talen

DOORLOPENDE TENTOONSTELLINGEN

FIEP FIEP HOERA! - De natuur van Fiep Westendorp

100 jaar Fiep Westendorp. Dat viert Kasteel Groeneveld met een tentoonstelling voor jong en oud. Juist het werk waar Fiep Westendorp de natuur laat spreken, heeft een plek in deze expositie.
Met natuurlijk avonturen en spellen op zolder: vis met de vissertjes, ga afvalscheiden met Floddertje en kampeer met Pim en Pom. Maar ook: originelen en giclées van bekend en minder bekend werk, geïllustreerd met voorwerpen waar Fiep Westendorp zich door liet inspireren.
In de tuin zijn de bosdieren van Fiep Westendorp verstopt. Met een vragenlijst vind je heel veel dieren en kom je er ook nog veel over te weten.
Deze tentoonstelling wordt regelmatig vernieuwd met 'onbekend' werk.

Deze expositie is te bezichtigen tot 24 december 2018

KG BK Fiep 1600x600
W KG Xylotheek 3 1600x600

Xylotheek van Schlümbach

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

TENTOONSTELLINGEN IN VOORBEREIDING

TON PAAUW | BEELDEN EN OBJECTEN  vanaf 13 januari 2019

Daar waar natuur en mens samenkomen, op de scheidslijn van de elementen, daar waar de zee alles aanspoelt en de natuur weer teruggeeft, daar is waar kunstenaar Ton Paauw zijn inspiratie vindt. Zwerfstenen, drijfhout, maar ook scherven, keien en andere vondsten. Hij laat zich verrassen door wat hij tegenkomt en wat hij vindt inspireert hem tot het maken van beelden en objecten.

De expositie ‘Kunst van het vinden’ omvat verschillende series waarin de veelzijdigheid van het werk te zien is. Zo is er de serie ‘oergereedschap’, de objecten in deze serie kenmerken zich door hun oervorm, eenvoud en puurheid. In de serie ‘mensvormen’ hebben houten mensfiguren ieder een eigen karakter. De serie ‘orde in wanorde’ toont rangschikkingen en stapelingen van stenen en scherven. De serie ‘buitenbeentjes’ vormt een eigen categorie van losse objecten waarin Ton Paauw zich van zijn originele en ludieke kant laat zien.

Het werk is het resultaat van het bijeenbrengen van verzamelingen, die begonnen is met kijken. Ton Paauw: ‘Kijken is voor mij heel belangrijk, daar begint het vinden. Alles wat uitzonderlijk is raap ik op. Het proces van kijken, vinden en verzamelen roept bij mij een aards gevoel, een oergevoel op, dat vind ik inspirerend. De objecten die ik maak dragen dit oerprincipe in zich. Hierin komt alles bij elkaar in een nieuwe vorm met een eigen betekenis.’

Iedere laatste vrijdag van de maanden januari, februari en maart leidt kunstenaar Ton Paauw u langs zijn werk ‘Kunst van het Vinden’. Aan de hand van videofilmpjes laat hij zien hoe hij op locatie werkt in Zuid-Frankrijk

Deze expositie is te bezichtigen van 13 januari tot 31 maart 2019

KVV IMG_2484
Ruiken aan de kunstobject De Voskopie

CLAUDIA DE VOS | RAW MATERIALS

In de expositie Raw materials laat Claudia De Vos u kennismaken met haar kunstwerken en installaties waarbij zij gebruik maakt van uiteenlopende materialen zoals keramiek, tekeningen, fotografie, stoffen en gevonden voorwerpen. De kunstwerken hebben geur als  verbindend element en wel in het bijzonder natuurlijke geuren (raw materials). Met haar kunst onderzoekt Claudia De Vos de psychologische effecten van geuren. Geur in historische of culturele context, als individuele of universele geurbeleving. Helend, verbeeldend, verhalend, verbindend en prikkelend van aard zetten zij aan tot herinneren, denken en praten. De expositie ‘Raw materials’ geeft stroming in vastgelopen conversaties, denktrands en brengt verborgen herinneringen aan het licht.

De expositie is interactief: u kunt aan de kunstwerken ruiken. Op een speciale ‘out of the box’ kunt u uw eigen verhaal kwijt: wat zijn úw herinneringen bij de geroken geuren?

Deze tentoonstelling is ook geschikt voor mensen met een visuele handicap. Elk object heeft een audiofile met beschrijvingen van het object. Er zijn ook enkele tastkisten aanwezig.

Deze expositie is te bezichtigen van 8 januari tot 24 maart 2019

 

Familietentoonstelling DE FABELTJESKRANT in voorbereiding

Voorjaar 2019:

Kasteel Groeneveld werkt het eerst kwartaal van 2019 hard aan een familietentoonstelling waarin de dieren uit het bos van de Fabeltjeskrant tot leven komen.

Een tipje van de sluier:  Er komen veel interactieve spellen op de speelzolder zoals een mollengang met Momfer de Mol en een klushoek in de werkplaats van Willem en Bever.

De karakters van de dieren maken de Fabeltjeskrant uniek. Deze zijn door psychologen ontleed en worden in de tentoonstelling toegelicht. Kortom een echte familietentoonstelling, waar u zich op kunt verheugen. Hou de  website in de gaten.

fabeltjeskant

Kasteel Groeneveld

Groeneveld 2
3744 ML Baarn
035-5420446
groeneveld@staatsbosbeheer.nl
www.kasteelgroeneveld.nl

  • Zalenverhuur zakelijke en particuliere groepen
  • Arrangementen en evenementen
  • Scholenprogramma’s
  • zie Reserveren voor meer info

reserverengroeneveld@staatsbosbeheer.nl
035-5480994 (ma t/m vr van 9.30 tot 16 uur)

KG_Logo_WIT
SBBbeeldmerk-PMS363-50x50

Meld u aan voor de nieuwsbrief

X