PERMANENTE TENTOONSTELLING

W KG Xylotheek 3 1600x600

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

CCC

rienpoortvliet

Het oeuvre van Rien Poortvliet is veelomvattend. Hij ïllustreerde vele boeken van literaire grootheden. Later is Rien Poortvliet ook onder eigen naam boeken gaan publiceren, waarbij hij zijn tekentalent aanvulde met teksten van eigen hand in zijn eigen handschrift.

Op de tweede etage is het oeuvre van Rien Poortvliet  te zien, waarin zijn leven en werk onder de loep genomen wordt.

Het werk van Rien Poortvliet is interactief aanwezig op de zolder van Kasteel Groeneveld.

Klik hier voor alle Poortvlietactiviteiten

Poortvliet experience 400x400

In en rond Kasteel Groeneveld duiken de tekeningen en illustraties van Rien Poortvliet overal op. In het kabouterhuis op de zolder (4 t/m 8 jaar en volwassen begeleider) krimp je tot een echte kabouter en met opdrachten verdien je ingrediënten waarmee je weer groeit; je kookt een potje, komt alles te weten over poep en je krijgt een spoedcursus ziekenverzorging.

Kortom; je verzamelt veel kennis over dieren, kruiden en de natuur.

 

Avondlicht

An Luthart is al 30 jaar kunstenaar en heeft 20 jaar schilderlessen gegeven in haar atelier.
Zij schildert de stilte. Olieverf schilderijen van de natuur met al zijn schoonheid. Ambachtelijk  en realistisch geschilderd  met vooral mysterieus licht, liefst zo groot mogelijk.

Daarnaast worden van haar hand kleine beeldjes geëxposeerd. Mensfiguren uit verschillende bevolkingsgroepen over de hele wereld met hun specifieke uitstraling.

9 oktober t/m 19 december

Bij Soestdijk Cornelis de Bruin

Cornelis de Bruin (1870-1940) heeft zijn wortels in Soest. Hij ontwikkelt zich tot een bijzonder kunstenaar en maakt vooral schilderijen en keramiek. In het begin van de vorige eeuw woont en werkt hij enige tijd in Laren en Baarn. Hij schilder op impressionistische wijze het landschap rond Baarn, de Vechtstreek en in ‘t Gooi. Vanaf de jaren twintig werkt hij vanuit zijn atelier in Amsterdam. De tentoonstelling toont een overzicht van zijn schilderijen in combinatie met keramische objecten.

3 oktober t/m 19 december

 

Kasteel Groeneveld

Groeneveld 2
3744 ML Baarn
035-5420446
groeneveld@staatsbosbeheer.nl
www.kasteelgroeneveld.nl

  • Zalenverhuur zakelijke en particuliere groepen
  • Arrangementen en evenementen
  • Scholenprogramma’s
  • zie Reserveren voor meer info

reserverengroeneveld@staatsbosbeheer.nl
035-5480994 (ma t/m vr van 9.30 tot 16 uur)

KG_Logo_WIT
SBBbeeldmerk-PMS363-50x50

Meld u aan voor de nieuwsbrief