Kasteel Groeneveld is één van de vele monumenten die Staatsbosbeheer in eigendom heeft. Staatsbosbeheer maakt zich onder de noemer ‘beschermen, beleven en benutten’ klaar voor de toekomst waarin ze mensen wil betrekken bij de natuur die hen raakt.

Tentoonstellingen

Kasteel Groeneveld herbergt vaste en wisselende (kunst)tentoonstellingen, waarbij de onderwerpen gerelateerd zijn aan het thema van Staatsbosbeheer: beschermen, beleven en benutten.

dadfaa
Bloc
tot april 2024

Blocbirds

BLOCBIRDS is een kunstproject dat gaat over schoonheid van vogels. De expositie toont een collectie van twaalf geweven doeken die de bezoekers laten kennismaken met de grafische weergaven van Europese vogels die zich huisvesten op het landgoed van kasteel Groeneveld. Paul&Albert hebben deze schoonheid vastgelegd in 25 grafische composities van 25 vogels waarbij alleen vierhoekige vlakken zijn gebruikt.

0325_dwergstern_ei_kuiken-395x263
tot januari 2024

Elwin van der Kolk

Elwin van der Kolk is een van de bekendste vogeltekenaars in Nederland. In aanvulling op de tentoonstelling BLOCBIRDS heeft Elwin van der Kolk, bioloog en natuurschilder/illustrator, vogels op de begeleidende kaarten getekend. In het Auditorium is originele werk te zien, dat hij ondermeer maakte in opdracht van de Vogelbescherming.

kabouterkeuken 1920x1280
Permanent

Kabouterhuis op zolder

In het kabouterhuis (4 t/m 8 jaar en volwassen begeleider) krimp je tot een echte kabouter en met opdrachten verdien je ingrediënten waarmee je weer groeit; je kookt een potje, komt alles te weten over poep en je krijgt een spoedcursus ziekenverzorging. Kortom; je verzamelt veel kennis over dieren, kruiden en de natuur. Deze interactieve expositie is genomineerd voor de prestigieuze Museums & Heritage Awards 2022

De ZEE 4) ets leentje Linders , 55x60cm
23 sept - 17 dec 2023

Nederlandse Vereniging van Zeeschilders

18 leden van de  Nederlandse Vereniging van Zeeschilders tonen het beste dat zij hebben gemaakt; schilderijen, grafische werken beeldhouwwerken en keramiek. Deelnemende kunstenaars zijn: Leentje Linders, Aly van der Wal, Johan Meeske, Luc van Driessche, Ludo van Well, Cassandra van Veen, Erik Tierolf, Marc Langer, Pter Smit, Annet Hiltermann, Maurice Christo, Coob Zeeman, Margot Olde Loohuys, Diederik Stevens, Winnifred Bastian, Edith Madou, Ingrid Dingjan en Pauline Bakker.

KG xylotheek
Permanent

Xylotheek

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.