PERMANENTE TENTOONSTELLING

Carel de Jong villa Bloemswaard

Een overzichtstentoonstelling van kunstschilder Carel de Jong in de tentoonstellingsruimte van zijn zus, ontwerpster Herma de Jong.

Een verrassende combinatie van twee Baarnse kunstenaars. Deze tentoonstelling geeft voor het eerst een impressie van het verzamelde werk van kunstschilder Carel de Jong.

Herma heeft hoeden gemaakt geïnspireerd op de schilderijen van haar broer.

Het Atelier - 2e verdieping

3 juli - 1 oktober 2022

CCC

IMG_9362

Designer en Artist in Residence van Kasteel Groeneveld, Herma de Jong, heeft 6 kunstenaars bij elkaar gebracht in deze, door haar georganiseerde, tentoonstelling.

4 deelnemende kunstenaars zijn leden van de Akka groep, afgestudeerd aan de Klassieke Academie in Groningen. Alle 6 de kunstenaars hebben zich laten inspireren door de natuur en elkaar.

Marja Dijkstra(Akka) laat imposante houtskooltekeningen zien waarin landschap, mysterie, subtiel spel van licht en donker, het uitgangspunt zijn om de kijker in een andere wereld mee te nemen.

Barbara Houwers haar keramische objecten zijn opgezet in grove toetsen witte of zware klei en hebben de ruige sporen van gereedschappen en de handen die de objecten hebben gevormd. Het zijn vazen uit de serie 'Roots'.

Herma de Jong (heeft legère sculpturen ontworpen, deels geïnspireerd op de kunstenaars in deze tentoonstelling.

Machteld Kee (Akka) haar werk is een blijvende zoektocht naar binnen gekeerd met een blijvend contact met de omgeving. De mens verbonden met de natuur maar tegelijkertijd ook vrij.

Cindy Sprokel (Akka) Cindy maakt graag een combinatie van mens en vogel. De basis vormt vaak het menselijke model waaraan dierlijke uitingen worden toegevoegd. Bij al haar beelden vind je hergebruik van bestaande materialen terug.

Jacomijn Steen (Akka)Werkt met het materiaal glas en door Herma ben ik geïntrigeerd geraakt door het voorwerp hoed. In het thema zwart-wit is het glas het schitterende wit en zwart de stof van Herma. Yin en Yang die elkaar in evenwicht houden en versterken.

7 oktober t/m 18 december 2022

CCC

Poortvliet experience 400x400

In en rond Kasteel Groeneveld duiken de tekeningen en illustraties van Rien Poortvliet overal op. In het kabouterhuis op de zolder (4 t/m 8 jaar en volwassen begeleider) krimp je tot een echte kabouter en met opdrachten verdien je ingrediënten waarmee je weer groeit; je kookt een potje, komt alles te weten over poep en je krijgt een spoedcursus ziekenverzorging.

Kortom; je verzamelt veel kennis over dieren, kruiden en de natuur.

Deze interactieve expositie is genomineerd voor de prestigieuze Museums & Heritage Awards 2022

 

 

MH-Awards-2022-SHORTLISTEE
W KG Xylotheek 3 1600x600

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

CCC

rienpoortvliet

Het oeuvre van Rien Poortvliet is veelomvattend. Hij ïllustreerde vele boeken van literaire grootheden. Later is Rien Poortvliet ook onder eigen naam boeken gaan publiceren, waarbij hij zijn tekentalent aanvulde met teksten van eigen hand in zijn eigen handschrift.

Op de tweede etage is het oeuvre van Rien Poortvliet  te zien, waarin zijn leven en werk onder de loep genomen wordt.

Het werk van Rien Poortvliet is interactief aanwezig op de zolder van Kasteel Groeneveld.

Klik hier voor alle Poortvlietactiviteiten

Kasteel Groeneveld

Groeneveld 2
3744 ML Baarn
035-5420446
groeneveld@staatsbosbeheer.nl
www.kasteelgroeneveld.nl

  • Zalenverhuur zakelijke en particuliere groepen
  • Arrangementen en evenementen
  • Scholenprogramma’s
  • zie Reserveren voor meer info

reserverengroeneveld@staatsbosbeheer.nl
035-5480994 (di t/m vr van 9.30 tot 16 uur)

KG_Logo_WIT
SBBbeeldmerk-PMS363-50x50

Meld u aan voor de nieuwsbrief