Kasteel Groeneveld is één van de vele monumenten die Staatsbosbeheer in eigendom heeft. Staatsbosbeheer maakt zich onder de noemer ‘beschermen, beleven en benutten’ klaar voor de toekomst waarin ze mensen wil betrekken bij de natuur die hen raakt.

Expedities en Rondleidingen

Fort bij Rijnauwen is het grootste fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een machtig vestingwerk dat door zijn bouwstijl en zijn gaafheid uniek is in ons land. Fort Rijnauwen maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze verdedigingslinie werd aangelegd om Utrecht, Noord- en Zuid-Holland te verdedigen tegen aanvallen uit het oosten.

RN10694-Fort-Rijnauwen@Caroline-Westdijk

Rondleidingen

Tijdens de rondleiding loopt u samen met een gids over, onder en in het fort. Ontdek hoe de 540 gestationeerde soldaten werkten en leefden op het fort. Welke functie het fort had tijdens de Nieuwe Hollandse Waterlinie en waarom water onze bondgenoot was in oorlogstijd. Ook buiten het fort waant u zich in een paradijs. Na de oorlogstijd heeft de natuur er vrij spel gekregen met als resultaat een eldorado aan (bedreigde) planten en dieren. Dassen, reeën, ijsvogels en vleermuizen zijn er kind aan huis.

11761-Das@Aaldrik-Pot---Staatsbosbeheer

Woensdag           13.30-15.00 uur
Zaterdag              13.30-15.00 uur
Zondag                 10.30-12.00 uur en 13.30-15.00 uur
Duur 1,5 uur geen koffie en thee. Kosten 7,50 en 4 euro kind

Doelgroep, volwassenen, gezinnen en kinderen vanaf 10 jaar, geen honden behalve hulphond. Laatste rondleiding 30 september in verband met vleermuizen. Let op 9 september vervalt de reguliere excursie i.v.m. open monumentendag.

Holland Opera bij Fort Rijnauwen, zomer 2023

Holland Opera

Holland Opera is gehuisvest in Fort Rhijnauwen. Hier biedt Holland opera jong talent de mogelijkheid om van zich te laten horen. Ook geeft Holland Opera op deze locatie educatieve workshops. 

UNESCOlogoWebsiteHeader

Rijnauwen - UNESCO Werelderfgoed

Rijksmonument Fort bij Rijnauwen is met zijn 31 hectare en 27 rijksmonumenten het grootste en groenste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed.
Het grootse deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is nog intact. Bijna alle forten zijn er nog. De inundatievlaktes zijn daarentegen niet. Door verstedelijking, aanplant van bomen, en aanleg van infrastructuur is de strategische openheid sterk aangetast. Nu met de UNESCO Werelderfgoed status zal dit landschap niet verder worden aangetast.