WISSELENDE TENTOONSTELLINGEN

Zonder bomen, geen kunst

Al 50 jaar ijvert de Bomenstichting voor het behoud van bomen in de stad en op het platteland, al 50 jaar lang zetten vrijwilligers zich in om ruimte te geven aan bomen en ze te behoeden voor ondoordachte acties.

Bomen zijn belangrijk voor ons mensen, voor het klimaat, voor dieren, voor onze gezondheid, voor een prettige leefomgeving. Maar bomen zijn ook een lust voor het oog, ze vertegenwoordigen Schoonheid.

Hedendaagse kunstenaars voelen zich op allerlei manieren geïnspireerd door bomen. Ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van de Bomenstichting lieten leden van AKKA (Alumni Kunstenaars Klassieke Academie), een noordelijke groep van kunstenaars die allen aan de Klassieke Academie te Groningen zijn opgeleid zich inspireren door bomen. En dat heden te zien in de expositie Zonder bomen, geen Kunst.

persfoto-Marieke Laverman-Prunus-aquarel- 2020
QR-wouter-berns-2009-de-groene-profeet2-299x300

Quasi Natuur

In 2012 besluit een aantal beeldend kunstenaars uit het Noorden des lands, een groep te vormen: De QuasiRealisten. Wat de leden verbindt, is de persoonlijke en vervreemde draai die zij, elk op eigen manier, aan het Realisme geven. Daarbij voelen zij zich onder meer schatplichtig aan het Surrealisme, Symbolisme, Pictura metafysica en Magisch Realisme. De QuasiRealisten hebben al meerdere gezamenlijke exposities achter de rug. In Kasteel Groeneveld tonen ze onder de titel QuasiNatuur, werk waarin de natuur centraal staat. Variërend van erotische en vervreemdende landschappen tot dieren als apen, schapen en vlinders, bloemen, gecombineerde mens-dierfiguren, infrastructuur en natuur, e.d.

PERMANENTE TENTOONSTELLING

W KG Xylotheek 3 1600x600

Xylotheek van Schlümbach

De Xylotheek van Schlümbach is een bijzondere houtverzameling in boekvorm uit 1790. Xylon is het Griekse woord voor hout. Elk ‘boek’ is gemaakt van een houtsoort. Koning Lodewijk Napoleon gaf deze collectie in 1809 aan de universiteit van Leiden. Sinds 1980 is de Xylotheek te zien in het kasteel, in een speciale klimaatkast.

TENTOONSTELLINGEN IN VOORBEREIDING

rienpoortvliet

Familietentoonstelling Rien Poortvliet

Het oeuvre van Rien Poortvliet is veelomvattend. Hij ïllustreerde vele boeken van literaire grootheden als Godfried Bomans, Jaap ter Haar en Leonard Roggeveen. Later is Rien Poortvliet ook onder eigen naam boeken gaan publiceren, waarbij hij zijn tekentalent aanvulde met teksten van eigen hand in zijn eigen handschrift. Bekende titels zijn de Jachttekeningen, De vossen hebben holen, Hij was één van ons, Te hooi en te gras, Het brieschend paard, De Ark van Noach, en Langs het tuinpadvan mijn vaderen. Samen met schrijver en arts Wil Huygen maakte hij zijn kabouterboeken zoals Leven en werken van de Kabouter. De oproep der Kabouters. Klaas Vaak, het ABC van de slaap en Kabouter versjes - en spreekwoorden.

Voorjaar 2021 zal het werk van Rien Poortvliet interactief aanwezig zijn op de speelzolder van Kasteel Groeneveld, met zoals u gewend bent ook een informatieve afdeling waarin leven en werk van Rien Poortvliet onder de loep genomen worden.

Gepland vanaf voorjaar 2021 (afhankelijk van Coronamaatregelen)

Kasteel Groeneveld

Groeneveld 2
3744 ML Baarn
035-5420446
groeneveld@staatsbosbeheer.nl
www.kasteelgroeneveld.nl

  • Zalenverhuur zakelijke en particuliere groepen
  • Arrangementen en evenementen
  • Scholenprogramma’s
  • zie Reserveren voor meer info

reserverengroeneveld@staatsbosbeheer.nl
035-5480994 (ma t/m vr van 9.30 tot 16 uur)

KG_Logo_WIT
SBBbeeldmerk-PMS363-50x50

Meld u aan voor de nieuwsbrief