Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld te Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats en één van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit die tijd. Sinds de 17e eeuw kwamen regenten en kooplieden naar buitenplaatsen om op enige afstand van de stad te genieten van het goede leven: rust, ruimte, frisse lucht, natuur, cultuur, lekker eten, ontmoetingen en goede gesprekken.

Geschiedenis
Het huis is gebouwd rond 1710 en geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo.
Kasteel Groeneveld ontstond in de traditie van de 17de en 18de eeuwse landgoederen. In die tijd was het gebruikelijk voor rijke stedelingen, voornamelijk Amsterdammers, om een ‘buiten’ aan te schaffen.

In wezen waren de buitenplaatsen als zomerhuizen bestemd. Dat geldt ook voor Groeneveld, dat vermoedelijk gebouwd is op de fundamenten van een boerenhofstede. Aanvankelijk bestond het huis alleen uit het middengedeelte van het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen: koetshuis en oranjerie. De zijvleugels dateren uit omstreeks 1760.

Bewoners
Tot 1940 was Kasteel Groeneveld particulier bezit. Huis en landgoed zijn vaak van eigenaar veranderd. Sommige eigenaren voerden ingrijpende veranderingen aan het huis of aan de tuin door.

De rijke geschiedenis komt tot leven op de bel-etage door onder andere de originele behangselschilderingen en het prachtig stucwerk van Van Logteren uit de 18e eeuw. Maar er is ook aandacht voor de na-oorlogse periode, toen Groeneveld een vrijplaats was voor Amsterdamse schrijvers en kunstenaars. Tijdens de laatste verbouwing (2012) is de oorspronkelijke keuken in het souterrain in ere hersteld.

Kasteel Groeneveld is nu in beheer bij Staatsbosbeheer.

Huis Groeneveld ten tijde van Joop Colson
Hal beletage uitgesneden t.t.v. Joop Colsonkopie
Moestun600x400
W KG ijskelder1 1600x600

Engels landschapspark

Staatsbosbeheer beheert ook het meer dan 130 hectare grote landgoed Groeneveld.

Historie
Eigenaren in de 17e en 18e eeuw maakten graag een groots gebaar in de lengterichting van hun landgoed. De parktuin werd aangelegd in de strenge Hollandse Barokke stijl, afgeleid van de Franse Stijl. Kenmerkend zijn de geometrische vormen.
Eind 18e en begin 19e eeuw is het park omgevormd naar de Engelse landschapsstijl. Dat is te zien aan de waterpartijen, beken, slingerende paden, heuvels, boompartijen en solitaire bomen. De rode beuken markeren belangrijke elementen en overgangen in het park.
Tussen 1976 tot 1981 is het park ingrijpend gerestaureerd. Landschaparchitect Michael van Gessel heeft de essenties van de Franse en de Engelse stijl in elkaar geschoven.

Moestuin 
De moestuin is een heerlijk rustpunt op het landgoed. De tuin bestaat uit een bloementuin, boomgaard, kruidentuin en moestuin. Rondom de moestuin staat een beukenhaag, met op het zuiden een slangenmuur.

IJskelder
De ijskelder dateert uit de 19e eeuw. Hiermee koelde men in de zomer fruit, groente, vlees en wijn. Tegenwoordig woont de grootoor-vleermuis in de kelder.

In de ijskelder werd het ijs uit de waterpartijen in blokken bewaard en dat bleef wel tot 2 jaar goed. Het ijs werd gebruikt om vlees en vis koel te houden in de keuken. Ook de dokter mocht het ijs gebruikten. Mensen die ontstekingen hadden, konden met een recept ijs halen bij de beheerder van het kasteel. Hier werd de ontsteking mee gekoeld. De dokter zelf gebruikte het ijs bij amputaties die hij moest uitvoeren. Door de stomp te koelen, bloedde de wond minder heftig.

 

 

 

 

Steun de moestuin

De historische moestuin wordt onderhouden door vrijwilligers. Wilt u een bijdrage leveren? Krijntje Kruimel maakte exclusief voor Kasteel Groeneveld servies. De opbrengst komt ten goede aan de historische moestuin.

Groeneveld - Peer heel_
Groeneveld - Peer bloesem
Groeneveld - Hele appel

Kasteel Groeneveld

Groeneveld 2
3744 ML Baarn
035-5420446
groeneveld@staatsbosbeheer.nl
www.kasteelgroeneveld.nl

  • Zalenverhuur zakelijke en particuliere groepen
  • Arrangementen en evenementen
  • Scholenprogramma’s
  • zie Reserveren voor meer info

reserverengroeneveld@staatsbosbeheer.nl
035-5480994 (ma t/m vr van 9.30 tot 16 uur)

KG_Logo_WIT
SBBbeeldmerk-PMS363-50x50

Meld u aan voor de nieuwsbrief